≡ Menu

Ibadah Haji

 • Murah Giler barang-barang ni Jom Tengok dulu !!
 • Definisi Haji:

  Hukum dan Dalilnya: Ibadat Haji difardhukan sekali seumur hidup bagi setiap orang Islam, sama ada lelaki atau perempuan.

  Dalil dari al-Quran:

  Firman Allah s.w.t: Yang bermaksud: Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat Haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu sampai kepadanya dan sesiapa yang kufur (ingkarkan kewajipan ibadat Haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekalian makhluk.
  Allah s.w.t telah memfardhukan ibadat Haji pada tahun kesembilan hijrah dan Nabi Muhammad s.a.w tidak pernah mengerjakan ibadat Haji kecuali Haji Wida’.

  Dalil dari hadis:

  Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Islam dibina atas lima rukun.” Baginda s.a.w. menyebut di antaranya ialah ibadat Haji. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Tidak ada ganjaran bagi Ibadat Haji yang mabrur kecuali Syurga.” Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Sesiapa yang mengerjakan ibadat Haji dan tidak sekali-kali menyetubuhi isterinya juga tidak melakukan maksiat nescaya dia kembali suci bersih sebagaimana hari dia dilahirkan.” Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Wahai umatku semua, sesungguhnya Allah s.w.t. memfardhukan ibadat haji kepada kamu, oleh itu kamu hendaklah mengerjakan ibadat haji.” Lalu seorang lelaki bertanya Baginda s.a.w.: “Adakah wajib dikerjakan pada setiap tahun, wahai Rasullullah?” Rasulullah s.a.w. hanya diam sehinggalah lelaki tersebut bertanya kali ketiga lantas Baginda s.a.w. menjawab: “Jika aku katakan ya, nescaya kamu wajib mengerjakan pada setiap tahun, oleh itu kerjakanlah ibadat haji ketika kamu berkemampuan.”

  Jom tengok kejap !! Untung-untung nasib dapat barang murah, rm 1.90 pun ada...

  Semua imam-imam bersependapat bahawa ibadat Haji adalah fardhu, malah ia adalah rukun Islam kelima dan ia juga fardhu yang perlu dikerjakan secepat mungkin.

  Fardu:

  Pekerjaan Haji yang mesti dikerjakan dan ia adalah penentu bagi ibadat Haji sama ada sah atau tidak serta tidak wajib membayar Dam apabila meninggalkannya. Fardhu juga dikira sebagai rukun dan syarat. Semua Mazhab bersependapat tentang perkara fardhu dan wajib dalam Haji. Pekerjaan Haji yang mesti dikerjakan malah batal Haji jika meninggalkannya. Fardhu juga dikira sebagai rukun Haji.

  Perkara-perkara fardu di dalam Haji terdiri dari empat perkara iaitu:

  1- Berihram.
  2- Wuquf di Arafah.
  3- Tawaf Ifadhah.
  4- Bersaie di antara Safa dan Marwah.

  Semua Mazhab bersependapat tentang perkara fardhu dan wajib dalam Haji.

  Perkara-perkara wajib didalam Haji:

  Wajib: Pekerjaan Haji yang mesti dikerjakan serta wajib membayar Dam jika meninggalnya.

  Perkara-perkara wajib di dalam Haji terdiri dari empat perkara iaitu:

  1- Berihram dari Miqat.
  2- Wuquf di Arafah.
  3- Bermalam di Muzdalifah.
  4- Bermalam di Mina.
  5- Bercukur atau bergunting rambut dan bercukur adalah afdhal.
  6- Melontar setiap Jamrah.
  7- Tawaf Wida’

  Semua Mazhab bersependapat tentang perkara fardhu dan wajib dalam Haji.

  Perkara-perkara sunat didalam Haji:

  Perkara yang digalak mengerjakannya. Orang yang mengerjakannya akan diganjarkan dengan pahala dan orang yang meninggalkannya tidak akan dibalas seksa. Sunat, mandub, mustahab dan tatawwu’ ialah: Beberapa perkataan yang mempunyai pengertian sama.

  Perkara-perkara sunat di dalam Haji iaitu:

  1- Mandi sunat Ihram.
  2- Bertalbiah.
  3- Melakukan Tawaf Qudum bagi bagi orang yang mengerjakan Haji Ifrad dan Haji Qiran.
  4- Bermalam di Mina pada malam Arafah.
  5- Berlari-lari anak dan sopan-santun ketika melakukan Tawaf Qudum.

  { 0 comments… add one }

  Leave a Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  %d bloggers like this: