≡ Menu

Kelebihan Amanah Saham Bumiputera ASB Dan Loan ASB

 • Kerja Part-time & Full time diperlukan !! ==>> LIHAT SINI
 • Amanah Saham Bumiputera ASBAmanah Saham Bumiputera atau lebih dikenali sebagai ASB, merupakan salah satu alternatif kewangan bijak bagi pelabur untuk mendapatkan pinjaman disamping membuat pelaburan yang selamat dan menguntungkan. Bagaiman ASB boleh menguntungkan kita semua?

  ASB adalah janaan pulangan jangka masa panjang yang kompetitif dan konsisten kepada para pemegang unit di samping memastikan pengekalan kapita pada tahap risiko yang minima. Pelabur yang memahami risiko dan pulangan pelaburan menjangkakan manfaat daripada pertumbuhan jangka masa panjag hasil daripada pelaburan semula, pengagihan pendapatan dan juga penerimaan pendapatan atas pelaburan. Berdasarkan surat ikatan tabung-tabung unit amanah, ASNB berhak menutup akaun sekiranya baki berada di bawah had pelaburan minima yang terkandung dalam Prospektus Induk.

  Perkara yang perlu diambil peduli ialah, kemampuan dan sejauh mana komitmen kita dalam menguruskan akaun pelaburan kita. Jika sudah mempunyai akaun pelaburan ASB tetapi tidak mula melabur, adalah satu kerugian. Mungkin kita tidak mengetahui teknik atau caranya untuk menjadikan pelaburan sebagai satu keuntungan. Sebagai contoh, jika kita membuat simpanan di dalam akaun simpanan persendirian, selepas setahun, jumlah terkumpul adalah tidak berganda kerana tiada keuntungan dari dividen. Namun, melalui ASB simpanan kita dengan jumlah yang sama boleh digunakan untuk membuat pinjaman ASB. Melalui pinjaman inilah akan menghasilkan jumlah terkumpul yang banyak dan menguntungkan.

  Katakan setiap bulan anda menyimpan RM100 dengan pinjaman ASB sebanyak RM10,000, dengan bayaran bulanan hanya RM58 selama 25 tahun, bajet kita dapat dirangka dan dirancang sepenuhnya. Namun, RM58 itu tidak dibayar dengan menggunakan duit poket kita. Tapi bagaimana cara membayarnya? Jika sebulan RM58, maka setahun kita telah membayar RM692. Dihimpunkan dalam akaun ada RM10,000 dan akan membentuk pertambahan sebanyak RM692. Jadi, jika kita menggunakan hasil dividen untuk membayar pinjaman, maka kita tidak perlu menggunakan wang kita sendiri untuk melangsaikan pinjaman itu untuk setahun.

  Dinasihatkan supaya pelabur menggalakkan pertumbuhan dividen selama sekurang-kurangnya 3 tahun. Tujuan utama loan ASB ini adalah untuk mendapat keuntungan. Jadi apa gunanya melabur kalau tiada untung? Oleh itu, hanya korbankan sahaja tidak kurang daripada 3 tahun untuk membayar pinjaman kita.

  { 3 comments… add one }
  • Hambalee Abu Hassan 28/02/2015, 8:25 pm

   a’kum jika anda membuat pinjaman asb dah tentu dividen kena tolak interest….
   cth dividen 10% – interest 5%= 5% jer anda untung…..saya ada satu skim simpanan keuntung 18-35% setahun…..tak payah buat loan just simpan 250 …seolah anda menyimpan…..30k …..setiap 2 tahun anda akan dapat bonus 1800…
   jumlah simpanan 2 tahun 5652 bahagi 1800 = 0.31 …..bersamaan 31/100 = 31% lagi untung dari anda buat pinjaman asb…..

   jika simpanan 24 tahun ….campur bonus dah RM 104,182

   kalau simpanan anda
   250 x 12bln x 24tahun = 72000

   jika mati@hilang upaya….tak yah simpan…semua simpanan anda dikembalikan….pampasan RM30,000 akan diberi… bonus setiap 2 tahun (RM1800) tetap jalan….kalau mati….duit ini boleh diwariskan kepada ahli keluarga…kalau tak mati cukup 24 tahun boleh kuar semua duit anda berserta bonus….anda dinasihatkan supaya tidak ambik bonus tu…supaya duit anda berganda…menarik bukan …berminat ?

  • Zack 23/09/2016, 7:33 am

   Mcm bagus nampak.. sy berminat laa

  Leave a Comment