≡ Menu

Masalah Muka Berjerawat Bagi Remaja Dan Penyelesaiannya

 • Murah Giler barang-barang ni Jom Tengok dulu !!
 • Masalah Muka Berjerawat Bagi RemajaMasalah jerawat seringkali akan menganggu seseorang remaja dari segi emosi mahupun keyakinan diri mereka. Masalah ini termasuklah jerawat, parut lama akibat jerawat, kulit berminyak dan tidak sekata. Hal ini kebiasaannya berlaku kepada para remaja apabila umur mereka semakin meningkat. Ia adalah disebabkan paras hormon seseorang remaja merosot dan akan mengalami masalah jerawat yang teruk.

  Kuman jerawat terdiri daripada jenis corynebacterium yang berbentuk seperti tanda koma atau titik. Bakteria atau kuman ini akan membina markasnya di dalam epidermis dan akan mengeluarkan enzim yang menghancurkan epidermis. Seterusnya ia akan membiak sehingga ke lapisan dermis di dalam kulit.

  Masalah jerawat ini akan bertambah serius jika bakteria ini terus merebak sehingga ke lapisan kulit yang paling dalam. Jerawat yang teruk akan menimbulkan stigma sosial kerana ia menyebabkan kulit akan berparut dan boleh merubah wajah seseorang. Antara masalah yang akan dihadapi oleh remaja adalah akan kurangnya keyakinan seseorang itu. Apatah lagi untuk berdepan dengan khalayak ramai yang mungkin akan mengata tentang raut wajahnya.Masalah Muka Berjerawat Lelaki

  Remaja yang tidak mempunyai motivasi yang tinggi juga akan terus tertekan kerana sering di herdik oleh rakan-rakan mereka. Hal ini dapat mempengaruhi minda seorang remaja supaya cepat mengalah dan tidak mahu berdepan dengan masalah ini. Lebih parah lagi apabila kemurungan berlaku. Telah banyak kes di negara kita terjadi jenayah dan kematian di sebabkan berlakunya kemurungan yang teruk. Sungguh kuat juga impak wajah berjerawat ini.

  Tetapi setiap masalah pasti akan ada penyelesaiannya. Kita hanya perlu bersabar, terus berusaha, berdoa dan bertawakallah kepada yang Esa.

  Jom tengok kejap !! Untung-untung nasib dapat barang murah, rm 1.90 pun ada...

  Penyelesaian Terhadap Muka Berjerawat

  Untuk seseorang yang bergelar remaja akan timbul beberapa kekangan untuk melakukan sesuatu hal. Kekangan yang utama adalah duit. Benar kata orang ‘Duit bukanlah segalanya, tetapi segalanya memerlukan duit’. Dibawah ini adalah cara penyelesaian untuk mengatasi masalah jerawat ini dengan menggunakan modal yang paling rendah :

  Daun sirih

  Rendamkan daun sirih tersebut di dalams egelas air panas atau bekas yang sesuaidan tunggu sehingga sejuk dan layu daunnya.  Kemudian selawat ke atas Nabi sebanyak 3 kali dan basuh muka anda menggunakan air rendaman tersebut. Biarkan sehingga kering dan bilas dengan air bersih.

  Asam jawa dan Kunyit hidup

  Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup. Campurkan kedua-dua item tadi dengan sebati dan sapu rata ke atas muka dan biarkan selama 20 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

  Air basuhan beras

  Air basuhan beras jangan dibuangkannya. Tetapi ambil dan basuh muka anda dan biarkan sehingga kering dan bilas dengan air bersih. Amalkan sekurang-kurangnya 3 kali dalam seminggu.

  Air liur

  Air liur adalah salah satu cara yang baik untuk mengurangkan jerawat kerana ia memiliki sejenis enzim yang mempercepatkan proses penyembuhan. Calit sedikit air liur anda di tempat yang berjerawat, insyaallah ia kan mengecut dalam beberapa hari.

  Minyak zaitun

  Campurkan satu sudu besar minyak zaitun dengan empat sudu garam, kacau sebati untuk beberapa minit dan sapu ke kawasan yang berjerawat dan biarkan seketika. Kemudian bilas dengan sabun pencuci muka.

  Untuk menggunakan cara ini anda memerlukan tahap kesabaran. Jangan terlalu cepat mengalah kerana yang akan memberi keizinan untuk sembuh adalah Allah S.W.T. apa yang penting jangan malas melakukan cara tersebut dan terus konsisten melakukannya. Kawal emosi dengan doa insyaallah segala ikhtiar yang dilakukan akan mendapat ganjarannya serta bertawakallah kepadaNya.

   

  Selain itu anda boleh mencuba Sabun Kolagen Nurraysa

  Secara umumnya sabun ini sesuai untuk semua orang atau lebih senang lagi untuk 1 isi rumah dan masalah kulit gatal-gatal, jerawat, panau, parut, kudis, berkerak, ekzema baby memang sesuai guna sabun ni.

  sms/whatsapp : 017-5442155 taufik

  10 terawal dapat harga diskaun pm segera

  { 0 comments… add one }

  Leave a Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  %d bloggers like this: